søndag 6. januar 2013

leseåret 2012

God nytt år, godt folk!

Vi overlevde vist 2012 og har nå gått inn i året 2013. Jeg har som vanlig holdt nøye oversikt over hva som har blitt lest i det forrige året og kan se tilbake på 21 bøker på tilsammen 8267 sider. Dette er de bøkene som er fullført. Siden jeg nå leser skjønnlitterære bøker også i pensum, er det en del som ikke blir fullført, dessverre. Disse har ikke havnet i denne oversikten.

Her er årets høydepunkter i tilfeldig rekkefølge:

Ketil Bjørnstad- Drømmen om havet
Så fryktelig fint skrevet om livet på en bortgjemt plass og vanskelighetene som kan oppstå i et kjærlighetsforhold.

"I hennes ansikt var det som speil med rifter av ømhet og hat. Det var det han elsket hos henne. Hennes dobbelthet, hennes utydelighet. Alt mellom dem var litt falmende. litt for langsomt eller litt for fort, og det var det han elsket hos henne, duften i rommet når hun var der, en kjølighvit spenning mellom dem, ja som sne i mars, ikke den råkalde januarsnoen med isnåler mellom fnuggende, men den langsomme, sørgende klamme marssneen som et posludium i en begravelse."










Eragon og Arven - Christopher Paolini
Elsket hvordan disse bøkene dro meg inn i et helt eget univers med drager, alver og andre vesener. Leser ikke mye fantasy, men disse falt i god jord, og den avsluttende bokens litt over 1000 sider forsvant på et blunk. En kan lese mer om min mening om Arven her.

Timene - Michael Cunningham
En fantastisk skildring av tre forskjellige kvinneliv i forskjellige tidsperioder, flettet sammen av Virginia Wollfs Ms. Dolloway. Vekket min fascinasjon for den sistnevnte forfatteren. (filmen er heller ikke så ille)


Bare ukedager - Cecilie Aurstad
En roman med dagbokpreg som trekker deg inn i en ung studines første år i hovedstaden og en relativt ulykkelig forelskelse. Ble positivt overrasket over hvor mye denne boken ga meg, ettersom den i sin enkle form gir en sterk skildring av hovedrollens personlighet og følelsesliv, noe som igjen vekker sympati og tilknytning til karakteren, i tillegg til at det er stor gjenkjennelsesfaktor i flere hendelser.  

Buzz Aldrin, Hvor ble det av deg i alt mylderet? - Johan Harstad
Uten tvil den beste boka jeg har lest i år, kanskje på lenge i det hele tatt. Fantastisk språk, fantastiske tankerekker, flotte karakterer, og utrolige skildringer av Færøyene. Så mange sider har fått eselører på grunn av fantastiske avsnitt, for mange til å legge ut her. (men de dukker nok snart opp på bokelsere) NRK produserte en serie basert på boken, men den har jeg dessverre ikke fått sett, men jeg kan i hvert fall anbefale boken 100 prosent. 



Da satser jeg på et nytt år med nye, fine leseopplevelser, og ønsker dere lykke til med det samme! Kanskje blir noen av disse bøkene på noens leselister?

ps. er å finne på bokelskere her



6 kommentarer:

 1. Godt nytt år:) Bøkene om Eragon er veldig flotte, liker de:)

  SvarSlett
 2. Eg håpar på at 2013 blir eit bra leseår! Hurra!

  SvarSlett
 3. jeg hadde alltid tenkt å lese buzz aldrin - men så var hässelby ved siden av og billigere også kjøpte jeg den istedet (og likte bare midten og hata slutten)

  skulle ønske jeg var like flink til å lese (det siste året har jeg lest.....................siste bok av 1q84 og the great gatsby...........flink azz)

  SvarSlett
 4. Bare ukedager legges til leselista her.

  SvarSlett
 5. Eragon og Arven har jeg planer om å lese i år:) Skulle i fjord, men de er jo noen mursteiner, så de må man jo ta seg litt god tid på:) Ble da veldig nysgjerrig på Buzz Aldrin, så den noterte jeg ned:)Ønsker deg ett flott nytt leseår i 2013!:)

  SvarSlett
 6. Åh, Buzz Aldrin er en av de beste bøkene jeg har lest også. Les "The Elegance of the Hedgehog" av Muriel Barbery. Eller kanskje les den etter du har tatt LIT1303, bare fordi, referanser og sånn. :)

  -Katrine

  SvarSlett