torsdag 22. april 2010

Orkester for én.

Da var det dags for en ny runde med Bokbloggturneen. Denne gangen er det Enmannsorkester av  Eivind Buene, som skal til pers. Dette er debutromanen til unge Herr Buene, så dette var ekstra spennende å få lov til å være med på.
Denne romanen handler om fem forskjelle personer, på fem forskjellige plasser i livet. Felles for de alle er at i løpet av denne boken vil livene deres endres nokså drastisk. Noen kommer dit de lenge har ønsket å være, noen går dypere inn i seg selv, noen finner nye ting viktigere enn før, og for noen er det alt på en gang.  Det hele avsluttes av en stormfull fiolinkonsert.

Det var tittelen på romanen som først fanget min oppmerksomhet, og når man leser videre i boken er det ingen tvil om at forfatteren har en fortid i den klassiske musikkbransjen. Her bugner det av musikkreferanser, og for en musikkelev som meg selv, var dette kjempestas! Jeg må likevel presisere at om du ikke er viden kjent i den klassiske musikkhistorien, er det nok ikke noe problem.  Boken er veldig godt skrevet, med en fin klang over det hele. Jeg må innrømme at jeg i begynnelsen hadde litt vansker med å "henge med", fordi hvert kapitel handler om én person og er skrevet 3. person med få skildringer, men ettersom kapitlene ble kortere og man ble mer kjent med karakterene, bedret dette seg masse. Jeg synes også det generelle skriftspråket ble mye bedre, jo lenger ut i boken man kom.

Det er som om jeg har eksplodert, tenker han. Som om jeg eksploderer kontinuerlig, og de mikroskopiske bitene av meg umerkelig går inn i et allestedsnærværende, usynlig nettverk.
Jeg er blitt en del av lyset, luften. Av snøen.

I blant er det direkte vakkert. Men denne boken bør først og fremst leses på grunn av slutten. Måten denne er skrevet på er beundringsverdig, det er bare så synd at veien dit føles litt lang til tider.

Om du vil vite mer kan du lese gårsdagens anmeldelse fra Lena eller vente til i morgen når det er Marianne sin tur. 

Siden jeg fremdeles er fersk, er det kjempestas med kommentar på anmeldelsen :)

6 kommentarer:

 1. Jeg vil lese den egentlig jeg. ♥

  SvarSlett
 2. En fin anmeldelse. Jeg er enig i at det er en godt skrevet bok, og jeg synes han mestrer overgangen fra toner til tekst. Det er egentlig et genialt påfunn. Men det funket ikke for meg dessverre. Jeg synes boken var kjempekjedelig.

  SvarSlett
 3. Jeg har lest boka og syns den er helt STRÅLENDE!!! Har aldri lest noe lignende, utrolig imponerende debut.

  SvarSlett
 4. En grei anmeldelse som avspeiler at du ikke er kjempebegeistret, men at du likevel syns boka er lesverdig.

  Men avsnittet over sitatet fra boka virker litt hastverksaktig og grumsete, syns jeg? (Du etterlyser kritkk, gjør du ikke - ikke bare skryt?)

  Nå skriver jeg denne kommentaren i hastverk, så kanskje jeg slår meg selv på kjeften :-)

  SvarSlett
 5. Kjempefin anmeldelse, Eirin:)

  SvarSlett
 6. titta: Selvfølgelig er jeg åpen for kritikk, det er fint å få det også. jeg er i grunn ganske enig med deg angående det avsnittet.

  SvarSlett